Wij kregen in februari een heel speciaal verzoek in de mailbox van de papa en mama van Loek. Dit is Loek 23 weken oud en hij heeft acute myeloïde Leukemie. Loek heeft al 107 bloedtransfusies, 44 scans, 24 dagen chemo en 15 ruggenprikken gehad. Zijn laatste behandeling zou een stamceltransplantatie zijn die zijn leven zou moeten redden. Helaas contacten de papa en mama van Loek ons met de treurige mededeling dat de kleine maar sterke Loek is overleden. Het prachtige verhaal over Loek kun je hier lezen.

De mededeling van zijn overlijden was niet de enige reden waarom zij ons opnieuw contacten, de tweede reden was of wij nogmaals onder jullie aandacht wilden brengen dat zwangere mama’s of toekomstige zwangere mama’s met het doneren van de placenta en navelstreng levens kunnen redden.

Waarover veel moeders niet worden geïnformeerd tijdens de zwangerschap door de verloskundige of het ziekenhuis is dat jij als zwangere mama nog meer wonderen kunt verrichten dan alleen jouw prachtige kindje(s) op de wereld te zetten. Jouw placenta en navelstreng die meestal na de bevalling worden weggegooid zouden het leven van kinderen zoals Loek, maar ook van volwassenen kunnen redden.

Even en stukje theorie:

Ons bloed bestaat uit bloedvloeistof en bloedcellen: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof, witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen infecties, bloedplaatjes zijn essentieel voor de bloedstolling. Alle bloedcellen worden voortdurend vervangen. Oude cellen worden afgebroken in de milt en nieuwe bloedcellen worden aangemaakt door de bloedstamcellen. Die bevinden zich  in het beenmerg, aan de binnenkant van onze botten. Een stamcel is een onrijpe cel, die zich heel vaak kan delen. Bij zo een celdeling ontstaan cellen die zich ontwikkelen tot rijpe bloedcellen, maar een deel blijft stamcel. De bloedstamcellen in het beenmerg vormen maar een klein deel van ons lichaamsgewicht, maar zij zijn enorm productief. Zo maakt het beenmerg elke seconde 2,4 miljoen rode bloedcellen.

Het bloed in de navelstreng en de placenta is rijk aan bloedstamcellen. Bloedziekten zoals leukemie, maar ook erfelijke afwijkingen aan de rode bloedcellen (thalassaemie, sikkelcelanemie) of het afweersysteem kunnen hiermee behandeld/genezen worden. Een intensieve behandeling die het eigen beenmerg en afweersysteem uitschakelt om vervolgens gezonde stamcellen toe te dienen die er weer voor zorgen dat de productie van gezonde bloedcellen weer gaat plaatsvinden, is hiervoor nodig.

Deze donatie van de placenta en navelstreng doet ons geen pijn, er is geen afspraak voor nodig om het te doneren en kost ons dan ook geen tijd. Dus als je het niet wil opeten, waarom niet doneren?!

Help mee en deel dit bericht onder de zwangere mama’s want stamcellen zijn levensreddend!

Wil je meer informatie over Loek en de acties die zijn papa en mama nemen om ook andere levens te redden klik hier.

12232659_1648788262070206_6777889208886693653_o

(gebruikte bronnen: fbpagina: Team Loek helpt mee, europdonor.nl, stemvanmontferland.nl)

DIT BERICHT DELEN OP FACEBOOK IS LIEF!!!

 

 

 

5 Comments on Repost & Update: Wat te doen met de placenta en navelstreng ipv weggooien of opeten?

 1. Romy
  21 februari 2016 at 3:15 pm (2 jaar ago)

  Vorig jaar beide placenta’s gedoneerd voor stamcellen. Hopelijk kunnen op die manier kindjes zoals loek geholpen worden. Wist ook neteen dat ik dit wilde doen toen ik hoorde dat dit kon. Helaas bied niet elk ziekenhuis de mogelijkheid tot donatie.

  Beantwoorden
  • Nathalie
   4 juni 2016 at 10:23 pm (1 jaar ago)

   Wat super fijn en goed dat jij het wel hebt kunnen doneren!! Super!!

   Beantwoorden
 2. Nathalie
  4 juni 2016 at 10:18 pm (1 jaar ago)

  Wauw! Ein-de-lijk wordt hier actie ondernomen en bekendheid aan gegeven!! SUPER!! Ik ben 2 weken geleden bevallen. In mijn zwangerschap heb ik gekeken of ik iets nuttigs met de placenta kon doen. Na veel zoeken kom je vele bekende doelen van de placenta.
  Maar helaas niet het doneren er van. Na veel uitgezoek en te hebben geïnformeerd bij het ziekenhuis kwam ik er echter achter dat ze het helaas bij ons niet deden, de reden er van werd afgewimpeld. Daarop ben ik verder gaan onderzoeken en heb de bloedbank gebeld. Die konden mij een nummer even waar ik meer informatie hier over kon opvragen.

  Uiteindelijk heb ik dit te horen gekregen:
  Omdat het te veel papier werk zou zijn en iemand extra aangenomen moest worden, wordt dit echter niet gedaan in het ziekenhuis waar ik zou bevallen. (Een super bij de tijds ziekenhuis en helemaal op en top nieuw en gaan met alles mee, helaas niet hier mee)!!!!

  Hoeveel moeite is het, en wat is belangrijker iemand kunnen helpen of iemand extra moeten aannemen!! En iedereen die in het ziekenhuis bevalt er er niks mee doet, lijkt mij een kleine moeite om het te doneren.
  Ik vind dat hier veel meer bekendheid aan gegeven moet worden en dat gier meer geld voor vrijgemaakt moet worden!!!

  Beantwoorden
  • Nathalie
   4 juni 2016 at 10:22 pm (1 jaar ago)

   En natuurlijk het belangrijkste van dit alles is dat er andere kinderen/mensen hiermee geholpen kunnen worden!!!

   Ze wisten me te vertellen dat las ik het wou ‘bewaren’ voor evt eigengereid (als we dit de komen de jaren evt nodig zouden hebben voor mij of eigen gezin, het in eens wel kon maar dat er dan een financieel plaatje aan hing) heel raar dat jet dan in eens wel kan!!

   Ik hoop met dit artikel en verdere acties dat hier meer bekendheid aan gegeven wordt en dat straks in alle ziekenhuizen in Nederland dit gedaan kan worden!! Dat zou super zijn!!

   Als ik jullie ergens mee kan helpen in welke vorm dan ook ,dan hoor ik dat graag!!

   Lieve groetjes Nathalie

   Beantwoorden
 3. Desiree
  5 juni 2016 at 5:25 pm (1 jaar ago)

  Hallo,

  Graag zou ik willen weten hoe en waar ik mijn placenta kan doneren. Ik kan hier weinig informatie over terugvinden. Momenteel bijna 40 wkn zwanger en ik wil hier graag aan mee werken. Alvast bedankt!

  Gr. Desiree

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *